El Servei de Política Lingüística va presentar ahir la segona fase del projecte Voluntaris per la Llengua.

El secretari d’Estat de Política Cultural, Jordi Gallardo, va destacar que en un any han crescut fins a 105 el nombre de parelles lingüístiques que participen en el programa i, diu, que actualment, n’hi ha 35 en actiu.

El perfil d’aprenent que s’interessa pels cursos és de persones joves que provenen sobretot de Portugal i de l’Amèrica Llatina. Perquè després diguin dels tòpics!

L’objectiu és ara captar nous voluntaris i aprenents, així com potenciar i dinamitzar el voluntariat en general.

El programa, segons els promotors, pretén crear un sentiment integrador i intenta apropar els ciutadans al país per mitjà de la llengua.

És una bona idea.

Va començar des del Centre de la Cultura Catalana arran d’una proposta similar que es desenvolupa des de fa anys a Catalunya i sembla que la cosa funciona.

Com en totes les cases, hi ha casos de tota mena. N’hi ha que volen només passar el tràmit per poder aprovar un certificat base de català i poder treballar en determinades feines més qualificades.

Altres ho veuen com una manera d’integrar-se, de conèixer gent, en un entorn no massa procliu al conreu de les relacions humanes.

Altres simplement volen conèixer la llengua, la cultura del seu nou país d’acollida. No m’estranyaria que algun ingenu despistat, fins i tot busqués pubilla casadora entre els voluntaris.

Tots els motius són bons. I si això afavoreix que hi hagi una major i millor comunicació entre la gent, millor que millor.

Així cauen els tòpics sobre els estrangers, tòpics que només genera el desconeixement i al mateix temps ens coneixem millor nosaltres mateixos, que és el que té contrastar maneres de viure amb els altres.

Si a més, aquesta comunicació es comença a fer en la llengua del país, oli en un llum!

Crec que aquesta és una bona campanya, però crec també que no n’hi ha prou i que la feina que fan plegats voluntaris i aprenents no deslliura de la seva tasca als organismes competents en aquestes qüestions.

Massa sovint es veuen pels carrers incompliments flagrants de la llei del català. Incompliments que sembla, ara hem de denunciar els ciutadans perquè som per designació oficial el més semblant als policies de la llengua.

Massa sovint et sents estranger a les botigues, als restaurants o al transport públic. Diuen que és molt difícil trobar mà d’obra barata que parli català. (!)

Avui, a Andorra els usos socials del català cauen en picat i no se solucionaran posant un esparadrap a la boca d’aquells que parlen un altre idioma.

Aplaudeixo la iniciativa i generositat dels voluntaris, i també la possibilitat que tenim els ciutadans de dir la nostra quan les coses no funcionen, però no m’agradaria que ningú cregués que amb això la responsabilitat pública queda coberta.

Que siguin el govern de tots no vol dir que siguem nosaltres qui els haguem de fer la feina.

Si realment els interessa el tema, s’han de posar diners i ganes.

Com a mínim, tants com per garantir prou personal, prou recursos i prou iniciatives com per tirar endavant amb garanties una tasca de rescat que no en té prou amb viatjar a Frankfurt.