Les enquestes del centre de recerca sociològica ens diuen que el que més ens amoïna als ciutadans d’aquest país, és com arribar a final de mes.

Per sobre de la tortura crònica del trànsit, per sobre de la seguretat de les nostres futures i precàries pensions, per sobre de la política i dels resultats del futbol.

El que les enquestes no diuen, és que en el fons, sovint el que ens paralitza és la por.

Una arma que fan servir els poderosos per tenir-nos callats, per què no deixem de seguir el ramat, per no dir mai el que pensem, per no aixecar la veu, per no ser una nota discordant en un paisatge uniforme i majoritari.

Una por que es reprodueix en totes aquelles persones, que de manera fundada o no, prefereixen no afiliar-se a un sindicat, pel que pugui passar, que no concorren a les llistes dels comicis de determinats partits, que ni tan sols gosen que es domiciliï la quota pel banc, pel que pugui ser, que no aixequen la veu davant les injustícies laborals d’un sistema, que només vetlla pels interessos d’uns quants, perquè al cap i a la fi, tots tenim una família per mantenir i depenem del nostre sou.

Abans, la por a l’infern.

Avui, la por a l’ostracisme, a les repercussions que la teva actitud pugui tenir en la teva feina, entre les teves amistats, o sobre la teva família.

Les pors que un mateix fa créixer i que no tenen perquè ser més reals que els malsons.

Por en definitiva, que ens manté calladets, que així, diuen, estem més macos.

A vegades, però, una escletxa s’obre i t’adones, que la por en els poderosos produeix el mateix efecte que en un gos rabiós, que l’ensuma i que aleshores, aprofita la teva debilitat per mossegar-te.

I t’adones que si et deixes enxampar per la por, et lligarà per sempre i t’obligarà a deixar de pensar per no patir més del que sigui estrictament necessari.

A vegades, penso que m’agradaria que com a tanta altra gent, només m’amoïnés què fer aquest cap de setmana de compres, planificar les vacances o buscar la manera que em facin una segona hipoteca per poder canviar cada dos anys de cotxe.

Però després de donar-li moltes voltes, m’adono que només els peixos morts neden amb el corrent.

I jo no estic morta.

Suposo que ningú és perfecte