Les sensibilitats estan a flor de pell. Suposo que les relacions entre veïns sempre les tenen aquestes coses. Una enveja natural per part dels nacionalistes catalans, que veuen en Andorra aquell miratge que encara perviu entre molts i que el franquisme va convertir en la pàtria que hauria pogut ser, i la malfiança dels andorrans, previnguts contra l’imperialisme històric català, que a la que et despistes ja t’ha ficat al sac dels països catalans, i aquí pau i després glòria.
Perquè els nacionalismes expansius ja les tenen aquestes coses, que un cop comencen a menjar no se’ls atura la gana, i històricament Catalunya no és menys innocent que la seva indivisible Espanya.
Nosaltres estem aquí, fets uns energúmens quan algú intenta tocar-nos la sobirania, o gosa dubtar del nostre llinatge, però al mateix temps som incapaços de fer respectar el català, ni als aparadors, ni en la parla d’alguns funcionaris, seguim més el futbol espanyol que el nacional, coneixem més els polítics espanyols que els andorrans, veiem més Tele5 que ATV i a les façanes hi ha més banderes catalanes, portugueses i espanyoles que no pas nacionals.
És el que té. Que per segons què defensem la pàtria, sempre que no ens generi ni massa esforç, ni ens costi diners. Que qui no s’integra ja sap on és la frontera – que diuen alguns–. Mentrestant, alguns s’entestaran a veure mala voluntat i intencions ocultes en un esborrany que l’únic que demostra és que som i serem invisibles fins que surti un altre afer Pujol.
Com diu sempre el doctor Rabanal, no busquis mala fe on hi ha simple incompetència.