A hores d’ara, la majoria hem deixat al calaix el cartell de vacances i hem reprès les tasques, els horaris normals, la jaqueta del vespre i la bata de l’escola. Nou curs ple de reptes per a tots. Començant pels escolars, però també per als mestres, que han de superar la difícil tasca d’omplir de continguts unes ments plàstiques i massa disperses destinades a sobreviure en un món canviant i incert.
Nous reptes també per a la classe política. Amb projectes difícils però imprescindibles, com la consolidació d’un marc fiscal i per fer efectiva la supervivència del sistema sanitari. Aquí es veurà la ideo­logia. És inevitable. Els diners no tenen color, però com s’utilitzen sols es pot interpretar en funció d’una determinada manera d’entendre el món.
Fiscalitat proporcional, justa i equitativa per una banda, i sanitat universal. Aquest seria el meu objectiu, però entenc que n’hi poden haver altres. Serà qüestió que tot­hom tingui clar a què farà costat i a qui beneficien determinades decisions, de la mateixa manera que tots hem d’aprendre a agafar només el que necessitem i no el que pensem que ens pot arribar a fer falta, si és que volem que la societat del benestar sigui factible.
Hi ha coses que se m’escapen. I millor així, perquè quan no se m’escapen em posen de mal humor. Com les servituds mal enteses, o el que és pitjor, la tebiesa de qui no sap marcar límits. En aquestes coses, com en la violència de gènere, comencen dient-te tonta i acaben lligant-te a la pota del llit. Esperem que la democràcia sigui capaç de posar els seus drets per sobre dels dogmes d’uns i la covardia d’uns altres.