Andorra és el 28è país més desenvolupat del planeta segons les Nacions Unides i un càlcul que valora des de l’esperança de vida, a la renda per càpita o la paritat a les institucions.

Un lloc força destacat si no fos perquè comptem amb la base natural que ens permetria escalar unes quantes posicions que hem deixat passar de llarg.
Andorra pel que fa a la renda per càpita ocupa el vuitè lloc, per esperança de vida, accés a l’educació i a la salut, també ocupa llocs destacats. Aleshores, què és el que ens ha fet recular fins a la 28ena posició?

Doncs un grapat de coses. Malgrat que l’accés a l’educació és universal, la majoria dels nostres conciutadans no tenen estudis superiors, malgrat una bona sanitat, el seu accés no és gratuït i universal. La paritat de la dona en la vida pública deixa molt que desitjar, amb un 24% de quota en les institucions enfront del 47% d’altres països com França.

Tenim, hem tingut sempre a les mans un gran país. Una natura privilegiada, un clima força assenyat que ens permet gaudir de les quatre estacions de l’any, una població prou reduïda com per poder organitzar la vida de la millor manera per a tots. Unes institucions ancestrals que van apostar en el seu moment per la pau i l’equilibri entre dos estats.

I davant tot això, nosaltres no hem sabut fer res més que créixer de pressa, amb desordre, amb poc gust i criteri, grimpant per les roques i els llits dels rius. En tots aquests anys no hem sabut canalitzar una riquesa que ns va caure del cel per crear un autèntic país capdavanter en temes socials, mediambientals i educatius.

Tinc la sensació que aquest lloc 28è no deixa de ser les escorrialles del que haguéssim pogut ser i no som.

I és que Ningú és perfecte.