L’Agnes i la Laura són germanes. 

L’una, mira d’arribar a la seva essència despullant-se de tot allò que li sembla superflu, innecessari; fins el punt que la resta sistemàtica l’acosta perillosament al zero. 

L’altra, mira de definir-se amb adjectius que la dibuixin amb extremada precisió, a risc de diluir-se entre tot allò que la separa i la uneix als altres, de fondre’s sota el pes dels qualificatius de què s’envolta.

Dues formes de fer. Dues formes de mostrar-se al món que Milan Kundera va dibuixar amb precisió a “La Immortalitat”, el llibre que segons l’autor s’hauria d’haver titulat “La insuportable lleugeresa de l’ésser”, però que no va poder ser perquè el txec ja l’havia fet servir abans per a una altra història.

La relació entre les dues germanes, i la seva diferent manera de viure i entendre la vida em remet sovint a la polarització de la nostra societat, alimentada per uns algoritmes que s’entesten a ensenyar-te només a qui combrega amb tu. 

I amb les dues germanes al cap, m’adono que al final, tots plegats,  funcionem una mica com l’Agnes i la Laura; mirant de no marcar-nos amb res que ens apropi a uns i ens separi de la resta, o mirant de trobar la nostra essència a base d’acotar, incloure i matisar tot allò que fem i que ens agrada.

Al final, són faves comptades: Hi ha els que treballen i els que critiquen la feina dels altres; els que sumen i els que resten; els que ajuden i els que fan nosa; i els que -posats a fer- farien més feina a casa seva sinó visquessin tan pendents del que passa a la casa dels altres.  

L’Agnes i la Laura, els llibres, com la vida mateixa.