feff7 teletubbiesEls nens petits, fins i tot els de menys d’un any, tenen una habilitat sorprenent per distingir entre potencials amics i enemics.

Si reben continus bolets o reprimendes, és lògic que generin animadversió cap al responsable del seu malestar, però un estudi que s’ha dut a terme a la Universitat de Yale, a New Haven (EUA), ha anat més lluny i ha comprovat que els nadons són capaços de determinar si les persones són repulsives o atractives en funció del tracte que dispensen a tercers.

Els nens analitzats, que tenien entre 6 i 10 mesos, van ser sotmesos a una curiosa anàlisi amb ninots en una pantalla de televisió.

Se’ls va posar al davant una imatge que simulava un camí amb un pendent pronunciat.

El primer ninot –una bola vermella amb ulls– hi intentava pujar, però no ho aconseguia i queia… fins que apareixia un segon ninot –un triangle groc– que l’empenyia i l’ajudava a arribar al cim.

La segona simulació mostrava una actitud diametralment diferent: la bola vermella estava a punt d’arribar al cim, però llavors apareixia un quadrat de color blau que l’hi impedia. I l’escalador queia cap enrere.

Amb posterioritat, els van proposar un personatge diferent: de sobte, al mateix paisatge, apareixia un ninot neutre, que ni ajudava ni entorpia la soferta bola vermella.
Després d’aquesta experiència, els psicòlegs de Yale van ser capaços de determinar com reaccionaven els nadons davant de les tres figures.

Si se’ls feia escollir entre els diferents ninots, escollien pràcticament sense excepció el col.laborador (triangle groc). Si l’opció era en canvi entre l’entorpidor i el neutre, escollien aquest últim.

I és que, segons els científics, les criatures s’estimen més tenir al costat algú que ajuda els altres que no pas algú que fa la traveta o simplement es manté impassible.

“Nens que encara no són capaços de parlar jutgen els altres a partir del seu comportament amb tercers”, apunten. “Aquesta capacitat pot establir les bases del pensament moral –afegeixen–, i la seva aparició i desenvolupament tan aviat recolzen la teoria que diu que la valoració social forma part de l’adaptació biològica” de l’home.

Llàstima que aquesta capacitat sembla que la perdem a mesura que ens fem grans.