Primer retoc fiscal. I no serà el darrer. Mentre l’executiu pensa i repensa quina pot ser la millor manera d’organitzar els impostos, va fent provatures més o menys encertades sobre la marxa.

El govern va desgranar ahir alguns dels detalls del nou projecte fiscal amb la presentació de tres projectes de llei que introduiran canvis significatius als impostos indirectes actuals.

Entre aquestes mesures hi ha les noves exempcions que entre altres coses busquen corregir algunes disfuncions actuals, com ara la doble imposició.

Aquestes propostes presenten quatre novetats destacades:

Es redueix el camp d’aplicació de l’impost indirecte sobre la prestació de serveis bancaris, amb el que es vol reduir el preu de les hipoteques i dels crèdits empresarials.

El sistema modular queda enrere i els pagaments a comptes es faran sobre les facturacions actuals i no sobre els exercicis anteriors, a més, els ingressos seran l’única variable, amb la qual cosa s’unificaran els mòduls i hi haurà exempcions per als béns immobles.

Amb tot plegat es vol que empreses i professionals paguin segons els ingressos i no per mòduls, una demanda que cada cop es deixava sentir amb més i més força des de diferents àmbits empresarials nacionals.

Mentrestant, l’anunci d’unificar tots els impostos en un de sol, allò de l’IVA per a tothom, queda aparcat, si més no de moment.