Ho explica vui el Periódico de Catalunya.

(…) Els nens solen aparèixer amb les seves mares cada vegada que es fa un anunci per conscienciar les dones que han de denunciar els maltractaments.

No obstant, a la vida real no solen cridar l’atenció dels serveis socials i no són tractats com a víctimes de maltractament.

El cert és que, segons els experts, els efectes que pot causar en els menors una situació de violència a la llar són múltiples: sentiment de culpa, desprotecció, normalització de la violència, alteració del son, baixa autoestima i submissió.

No és tot.

En el futur es poden convertir en víctimes de violència o en agressors.
Les xifres són dramàtiques.

La comissió europea de Drets de la Dona i Igualtat adverteix que, a Europa, entre 5 i 10 milions de fills han presenciat com els seus pares agredien les seves mares.

A Espanya, Unicef alertava el 2006 que 188.000 menors estaven exposats a la violència a la seva llar.
Segons l’Institut Català de la Dona, el 2006 es van presentar a Catalunya 20.239 denúncies per violència masclista.

A la Fundació IReS es van atendre 790 dones.

Ni els informes judicials ni els policials fan referència als nens.

Segons la fundació, entre 26.000 i 30.000 menors van estar implicats en situacions de violència masclista durant el 2006 a Catalunya.
Fa sis anys, els responsables d’IReS van posar en marxa a Girona un servei pioner a Espanya anomenat Mentories i van començar a treballar amb xavals d’entre 5 i 18 anys.

La creació d’aquest servei va ser gairebé una obligació de les circumstàncies: les dones víctimes dels maltractaments arribaven a la fundació amb els seus nens i afirmaven no saber on anar i ni tan sols si els menors havien de rebre atenció.

Així va néixer el programa. El 2005, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar aquest mateix projecte a la ciutat.

Sota el seu malestar: són bons estudiants i el seu comportament no revela cap trauma. Els especialistes, no obstant, adverteixen que la violència domèstica pot tenir greus conseqüències en el seu desenvolupament personal.

El pitjor, és no saber-ne res.

El director del Centre Reina Sofia per a l’estudi de la violència de gènere, José Sanmartín, abordarà el tema de la violència de gènere en les relacions de parella en una conferència que tindrà lloc avui al Centre de congressos lauredià a les vuit del vespre.

L’acte, organitzat pel Consell General, s’emmarca en la campanya del Consell d’Europa.

Moltes dones víctimes de la violència de gènere creuen que els seus fills n’estan al marge perquè mai els han posat la mà a sobre.

Les seqüeles, en aquests casos van molt més enllà d’una bufetada i cal trobar els mitjans per ajudar a aquests nenes i nenes a entendre que la vida en parella pot i ha de ser alguna cosa més que mastegots.