Per si a algú encara li quedava algun dubte, el panorama polític nacional es polaritza definitivament amb la dissolució de Renovació Democràtica i la renúncia dels Verds de concórrer a les comunals del mes de desembre.

En els darrers anys, hem vist com el sistema electoral- a priori definit per evitar precisament aquesta polarització- s’anava atrinxerant a les parròquies amb la certesa, que , només així seria possible aconseguir una majoria còmoda al Consell General. Una estratègia que va posar en pràctica per primera vegada Marc Forné i que tant bons resultats li va donar en el seu moment.

Sigui en forma de rosa vermella o onada taronja, les comunals aquest any seran d’un o altre color. La diversitat queda, una vegada més, relegada de les sales de sessions, on d’altra banda només hi ha lloc per a majories àmplies i minories petites.

No m’estranya, que amb aquest panorama els Verds no s’hi engresquin- malgrat que penso que aquest any tenien més opcions que en altres convocatòries-.

La garantia de la governabilitat ens ofereix alguns avantatges evidents quan parlem de gestió comunal, però també, aquesta mateixa garantia de governabilitat ens porta a un món bicolor sense gaire matisos ni missatges alternatius.

Una pena, en qualsevol cas, per aquells a qui no donen resposta cap de les dues formacions que avui dibuixen i desdibuixen el perfil polític andorrà.

Però és que ja ho diuen, que ningú és perfecte.