Suïssa està de moda. Si més no al Ministeri de Finances. Una terra rica, verda i civilitzada…i plena de túnels.

En la qual s’ha preservat l’autonomia dels cantons, on els bancs tenen solvència mundial, on malgrat viure al marge de la llei, conviuen en el si de la Unió Europea sense gaires entrebancs.

Coneguts per la neu, els rellotges i el formatge, – si em perdoneu la punta d’ironia- si fa o no fa com Andorra.

Neutrals, sí, però amb una societat educada en el civisme i el servei a la comunitat.

Però res de tot això, sembla, no ha estat el que ha cridat l’atenció de Ferran Mirapeix, qui ha vist en el petit país europeu un model de finançament pel gruyère de túnels que ha projectat l’estat.

El titular de finances defensa que visitants i residents paguin un fix anual per poder utilitzar les obres que es paguin en concessió un cop estiguin en funcionament.

Amb aquesta mesura, els turistes haurien de pagar una vinyeta d’entre 10 i 20 euros a la seva entrada al país per poder circular lliurement pels túnels i carreteres andorranes, i els nacionals haurien de pagar el cànon amb l’impost de circulació.

Fet i fet, tal i com passa a Suïssa, on es paga a l’entrada del país t’hi estiguis dues hores, o sis mesos.

Diu Mirapeix, que aquesta idea és tota seva. Que no s’aplicarà en aquesta legislatura i que dependrà del pròxim executiu decidir el model de peatges i de pagament de les infrastructures viàries.

Mentrestant, anem restant diferencial de cara al turista, si no és que algun comerciant espavilat paga el peatge després d’un determinat valor de compra.