Queda enrere el Black Friday o el que és el mateix: ja han començat oficialment els preparatius de les festes de Nadal. Bé, els prolegòmens de les compres, s’entén, perquè els preparatius de les festes de Nadal començaran diumenge 2 de desembre, primer diumenge d’Advent. Que sí, que sí, que ja sé que en la nostra societat el que compta són els regals, els llums de colors i mirar de remuntar una temporada comercialment fluixa. I que perquè sigui així, tot s’hi val, i qualsevol excusa és bona.

I si hem de celebrar Acció de Gràcies, se celebra, i si cal començar a gastar amb el Black Friday, som-hi tots, i no seré jo qui digui que no, que el cert és que algunes coses valen realment la pena. Dit això, torno a l’Advent, i de retruc a donar-li una mica de sentit al que fem.

D’una banda, com a element de reflexió per a aquells per a qui el Nadal és alguna cosa més que consum. I per als que no, perquè gastar no ha de ser obligatòriament un acte reflex.

Qui més qui menys, tot­hom posarà el millor de cada casa sobre el taulell. I qui més qui menys, en funció de les seves possibilitats i recursos, farà un cop de cap per omplir de llaçades els propers dies.

Potser una bona idea, és mirar d’omplir de sentit també les nostres compres, i apostar pel petit comerç, pels artesans i artistes del país, pels regals no exclusivament materials, i sí per aquells presents que impliquen una mica més de nosaltres, que generen records, que són per compartir.

Més enllà de la fe de cadascú, donar sentit a les festes depèn de com gastem, d’on gastem i de qui surt guanyant amb la nostra compra.